Formálódó erő II.

Így került a négy és fél éves Oswald valódi otthonába, Dessauba. Gyermekként szabadidejében az akkoriban még nem túlságosan beépített Schillerstraßén szaladgált, amit most az ő tiszteletére „Boelckestraßénak” neveznek. A Frigyes herceg gimnáziumba járt, s itt is fejezte be a tanulmányait. Sírja is az itteni temetőben található, ahol gyönyörű emlékművet állítottak a tiszteletére. Fölötte a Junkers-művek repülőgépei gyakran éneklik zümmögő dalaikat.

Oswald Boelcke nem volt éppen mintadiák a gimnáziumban, ám végül minden tárgyból sikeresen leérettségizett. A történelem, a matematika és a fizika voltak a kedvencei; mindig is érdekelték a gépek, s „hobbiból” már gyermekként telefonösszeköttetést létesített az utcán és a szemközti házon keresztül barátja, Haeslopék villájával. Az antik nyelvek már kevésbé vonzották, de a tanárok jóindulattal voltak a szőke, tiszta tekintetű, kékszemű és nyílt természetű fiú iránt. Iskolatársai is szerették és „nagyszerű fickónak”, a legjobb tornásznak és minden testnevelési gyakorlat mesterének tartották, aki született vezérként hajlandó volt valamennyi szórakozásban és csínytevésben is magához ragadni az irányítást.

Dr. Johannes Werner - Boelcke. Der Mensch, der Flieger, der Führer der deutschen Jagdfliegerei. 1932.

Kapcsolat

  • Disciplina Kiadó
  • 7623 Pécs
    Rét u. 45.
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bejelentkezés

Facebook

Copyright 2015 © Disciplina Kiadó | Minden jog fenntartva.
Scham Industries Duvinet