Gustav Neckel - Ógermán világkép

Nyomtatás
Fogyasztói ár1700 Ft
Kedvezmény
Ár / kg:
Leírás

Gustav Neckel: Ógermán világkép

A kiadvány Karl Gustav Paul Christoph Neckel (1878. január 17. – 1940. november 24.) professzor, germán és skandináv középkorkutató két tanulmányát tartalmazza, amelyek színes, összefoglaló képet festenek a germán hagyomány világnézeti alapvetéseiről, a sorsba vetett hitről, a sors elleni, becsülendő küzdelemről, a világ teremtéséről és annak pusztulásáról, a kereszténység előtti germán vallásról, a germán istenekről, az istenek és az emberek viszonyáról, barátságáról, küzdelmeikről.

"Germánia veszélyekkel és bizonytalansággal teli föld volt. A természet áradásokkal és vándordűnékkel fenyegette a valószínűleg még teljesen védtelen partokat, az őserdő ragadozók tömkelegének adott otthont, kitaszítottak garázdálkodtak, az ember sehol sem lehetett biztonságban a zsákmányra éhező csapatok vagy földet kereső népek támadásaitól, s számtalanul voltak olyanok, akik nyílt vagy szunnyadó ellenségeskedésbe bonyolódtak közelebbi vagy távolabbi szomszédjaikkal. Az efféle körülményeknek Ragnarök-hangulatot és Ragnarök-képzeteket kellett kelteniük. Ha az egyes települések előbb-utóbb áldozatul estek az elemeknek vagy az ellenségnek, miért járt volna jobban az egész világ? A germánok azonban nem húzták be fülüket-farkukat sóhajtozva és panaszkodva a sors csapásai miatt, hanem egyenesen szembeszálltak velük, eltökélten, hogy elhárítják, vagy ha az ellenség felülkerekedett rajtuk, becsülettel estek el, s e férfias dac volt számukra az élet valódi gyönyöre. Isteneik, akik a barátaik is voltak, szintén így gondolkoztak. Az ellenszegülés számukra is magától értetődő volt, nem pusztán az ígéretes, hanem még inkább a kilátástalan küzdelmekben." 

Terjedelem: 62 oldal
Méret: A5
Borító: puhatáblás, ragasztott kötés
ISBN: 978-615-5820-03-8
Nyelv: Magyar
Kiadás éve: 2018
Illusztráció: -

Kapcsolat

  • Disciplina Kiadó
  • 7623 Pécs
    Rét u. 45.
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bejelentkezés

Facebook

Copyright 2015 © Disciplina Kiadó | Minden jog fenntartva.
Scham Industries Duvinet